Reizen en vrijetijdsbesteding

Attractieparken en restaurants met een terras hebben te maken met weersomstandigheden die hun omzet kunnen beïnvloeden. Ze zijn vaak voor een groot gedeelte afhankelijk van de vakantieperiode, waarin het weer moet meewerken om een goede omzet te kunnen bereiken.

Vooruitdenkende reisbureaus hebben een gat in de markt ontdekt met het aanbieden van een goed-weer-verzekering bij hun vakantieboekingen. De klanten krijgen een tegoedbon en ontvangen compensatie als hun vakantie verregent of als er onvoldoende sneeuw valt.

Voorbeeld: Attractiepark

Voorbeeld: Hotel

 

Witboek: Het weer, een belangrijke factor in de toeristische sector

De ski-industrie in midden Europa loopt het risico ontwricht te raken als gevolg van een grote afname van de hoeveelheid natuurlijke sneeuw, met name aan het begin en het einde van het skiseizoen. Op de meest gevoelige hoogtes in de Oostenrijkse Alpen (600 meter in de winter en 1400 meter in het voorjaar) en zonder gebruikmaking van sneeuwmakende apparatuur, leidt een temperatuurstijging van 1ºC tot een afname van het aantal skibare dagen met vier weken in de winter en zes weken in het voorjaar. Men heeft berekend dat een temperatuurstijging van 2ºC zonder verandering in de hoeveelheid neerslag zou leiden tot een afname van de sneeuwbedekking in het seizoen met 50 dagen per jaar. Bij een toename van 50% in de hoeveelheid neerslag zou de sneeuwbedekking in het seizoen met 30 dagen per jaar afnemen.
(IPCC, Europe Report 2007)

De mogelijkheden voor wintersportliefhebbers in Grison blijven erg beperkt als gevolg van gebrek aan sneeuw. Vanaf zaterdag zal de kabelbaan in Arosa passagiers naar de Weisshorn brengen. Maar als je denkt dat je je ski’s of snowboard mee moet nemen, dan heb je het mis. De kabelbaan is alleen bestemd voor wandelaars, dagjesmensen en mensen die naar de top willen klimmen. De bergtrein in Samnaum is met een speciale actie gekomen om reizigers te lokken. Sommige trajecten zijn open op vrijdag en zijn dan gratis. Ook worden gratis dagkaarten uitgedeeld aan bezoekers.
(www.link-gr.ch/ 9th December 2006)WEERRISICO.NL CERTIFICATEN VOOR REIZEN EN VRIJETIJDSBESTEDING

Hieronder vindt u een overzicht van de Weer Certificaten die beschikbaar zijn voor de sector reizen en vrijetijdsbesteding

Hete Dag: Het Hete Dag Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere dag dat de dagelijkse gemiddelde temperatuur boven het door u bepaalde niveau komt.

Koude Dag: Het Koude Dag Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere dag dat de dagelijkse gemiddelde temperatuur boven het door u bepaalde niveau komt.

Regendagen: Het Regendagen Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere dag dat de dagelijkse hoeveelheid regen boven het door u bepaalde niveau komt.

Droogtedagen: Het Droogtedagen Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere dag dat de dagelijkse hoeveelheid regen onder het door u bepaalde niveau komt.

Sneeuwdagen: Het Sneeuwdagen Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere dag dat de dagelijkse hoeveelheid sneeuw boven het door u bepaalde niveau komt.

Geen Sneeuw: Het Geen Sneeuw Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere dag dat de dagelijkse hoeveelheid sneeuw onder het door u bepaalde niveau komt.

Regenseizoen: Het Regenseizoen Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag als de cumulatieve regenval gedurende een bepaalde periode boven het door u bepaalde niveau komt.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.