Transport

De kosten voor steden en gemeenten voor het verwijderen van sneeuw en ijs zijn erg weerafhankelijk en onvoorspelbaar en kunnen per jaar met 40% schommelen. Ze veroorzaken niet zelden een grote kostenoverschrijding.

Sneeuw en ijs veroorzaken kostbare vertragingen bij trein- en luchtverkeer, dit nog bovenop de hoge kosten van het ijsvrij maken van de voertuigen en het reinigen van spoorrails en start- en landingsbanen.

Voorbeeld: Passagiersveerboot

 

Historische weergerelateerde gebeurtenissen en commentaren uit de transportsector

De veranderende weersomstandigheden kunnen leiden tot overstromingen, met name in ondergrondse spoorwegen en wegen met onvoldoende afwatering. Wetenschappers schatten dat de waarschijnlijkheid van extreme winterse neerslag die twee punten afwijkt van de normale situatie met een factor vijf kan vermeerderen in gedeelten van het Verenigd Koninkrijk en noordelijk Europa. Ook hebben zij een toename van 10% vastgesteld in kortdurende (1 à 2 dagen) neerslag in het Verenigd Koninkrijk.
(IPCC, Europe Report 2007)

Door het weer veroorzaakte kosten bij wegenonderhoud in Oostenrijk bedragen zo’n €115 miljoen. Het gebruik van strooizout is met een derde toegenomen. Sinds de eerste sneeuwval, zijn strooiwagens en sneeuwruimers zo’n 1,1 miljoen uur actief geweest op de Oostenrijkse wegen. Dat is 25% meer dan in de winter van 2004/2005. Het steunpunt in Salzburg is non-stop actief geweest. Sinds 18 november heeft er sneeuw gelegen in Salzburg en in Flachgau. De kosten voor het winteronderhoud van federale en nationale wegen zijn met 50% toegenomen.
(Austrian Broadcasting online, December 2006)WEERRISICO.NL CERTIFICATEN VOOR DE TRANSPORTSECTOR

Hieronder vindt u een overzicht van de Weer Certificaten die beschikbaar zijn voor de transportsector.

Sneeuwdagen: Het Sneeuwdagen Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere dag dat de dagelijkse hoeveelheid sneeuw boven het door u bepaalde niveau komt.

Vorstdagen: Het Vorstdagen Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere dag dat de dagelijkse minimum temperatuur onder het door u bepaalde niveau komt.

Hoge Sneeuw Seizoen: Hoge Sneeuw Seizoen Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag uit voor iedere centimeter dat de cumulatieve sneeuwval gedurende een bepaalde periode boven het door u bepaalde niveau komt.

CGT Call: Het Cumulatieve Gemiddelde Temperatuur Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag voor iedere graad Celsius als de cumulatieve gemiddelde temperatuur gedurende een bepaalde periode boven het door u bepaalde niveau komt.

CGT Put: Het Cumulatieve Gemiddelde Temperatuur Certificaat betaalt een van tevoren bepaald bedrag voor iedere graad Celsius als de cumulatieve gemiddelde temperatuur gedurende een bepaalde periode onder het door u bepaalde niveau komt.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.